31 януари 2007

Лош ден на Матерхорн

Винаги е тъжно, когато хора загиват в планината. Още по-тъжно е ако тези хора са български алпинисти. Трима от тях, както научавам от коментарите на почвечето хора в катерачните сайтове - невероятни хора, са загинали вчера на северната стена на Матерхорн. Мир на праха им, дано всичко да е приключило бързо.

Лично за мен новината е още по-притеснителна, понеже се надявам това или следващото лято да опитам изкачване на този невероятен връх. Няма да е по северната стена разбира се, най-вероятно по някой от по-лесните ръбове. Да, винаги внимавам и се пазя. Правете го и вие!

2 коментара:

L каза...

Случилото се е толкова тъжно...Ужасното изтръпване, което изпитах, прочитайки за участта на тези момчета не ми остави никаква възможност да подмина мълчаливо тук. Не че нещо може да се каже...Може би само нещо прекрасно - една истина и единствената утеха при подобна загуба: младите лица на тези смели катерачи и прекрасния връх така си приличат, че, поне аз вярвам, сега са едно, едно и също нещо, а значи - продължават да са тук, там, продължават да СА.

Разбира се, най-горещо се присъединявам към апела ти - нека всички да се пазят, да се пазят като очите си! Аз вярвям, че планината винаги предупреждава и че го прави така, че гласът й да се чуе направо в душата на планинаря. И нека, в трудните ситуации, този глас да се явява с такъв силен екот, че единственият изход да е винаги животът и спасението.

Анонимен каза...

Иве,
дори и сега ти вярвам, че винаги си внимавал и се пазил..., но явно дори това не е било достатъчно...
Почивай в мир!