29 януари 2007

Лавина

Предполагам почти всички са чули нещо за падналите лавини в изминалите дни по българските планини, и особено за отнелата живот на Маркуджик-3. Аз лично добих най-пълна представа какво се е случило от членовете на БЕФСА, които са били първите реагирали на ситуацията. И понеже познавам един от тях (Къртача), пък и от известно време се интересувам от лавинна безопасност, и знам за какво става дума, не мога да не изкажа мнение.

Няколко неща ми правят изключително неприятно впечатление. Първо, абсолютното невежество на огромната част от хората които влизат зимата в планината. Това включва явно част от ПСС-арите, болшинството от скиорите, както и обикновените туристи. Арогантността е на почит - не може да изгониш хора които 3 часа са се борили да открият затрупан човек, подлагайки на риск собствения си живот. Да не говорим, че ПСС-арите са допуснали елементарни грешки, неща които всеки с елементарна представа за лавините не би допуснал. Пълно безумие е след като си гледал по телевизията репортаж за лавина вчера, да отидеш на Банско и да караш извън пистите, бутайки лавина. Просто нямам думи! Който е казал, че простотията не ходи по животните е бил много прав.

Евала на момчетата от БЕФСА за всичките усилия! Въпреки обидата, запазват добрия тон и връзки които са създали с ПСС. Това за мен е изключително интелигентно и зряло отношение. Дори след инцидента търсят дискусия и мнения дали е било възможно да направят нещо по-добре. Това е точно каквото един професионалист-спасител би трябвало да направи.

Някак трябва да се обясни на хората, че да рискуваш зимата в планината не е геройство, а лудост (най-вече на нахаканите тийнейджъри). Това че след много години каране на ски или ходене през зимата не ти се е случило нищо има нулево значение. Ако човек няма елементарни познания и поне малко разум, рискът е огромен. Дано хората си извадят поука, иначе планината ще продължи да отнема по няколко живота всяка зима.

Няма коментари: