15 януари 2007

Пореден снежно-леден уикенд

След близо 7 години прекъсване най-после реших, че е време отново да се кача на ски. Все пак в момента е един от най-добрите сезони в канадските планини от много време насам, и ще е глупаво да се изпусне такова нещо. В събота започнах практика на леснички и полегати писти - имах известен напредък и завъртях няколко завойчета :-)

В неделя приключенията продължиха с ледено катерене. Посетихме Bear's paw с неговите The Great Four ледопади. Казаха ни, че в добри години 4те колони се сливат и образуват една огромна ледена завеса. Катеренето беше абсолютно зашеметяващо, и гордо мога да потвърдя, че напредвам усилено - катерих 4та категория.
Една от по-малките колони беше от почти напълно прозрачен лед с невероятна зелена ивица по средата. Интересното в случая беше, че в сърцевината на колоната продължаваше да тече вода! Виждаше се и се чуваше много ясно. Изглеждаше като че водата е покрита само със 1 см лед, но се оказа че е повече от 20. Изкатерването определено беше уникално интересно преживяване :-)

Единственият сериозен проблем беше студът, -25 градуса целия ден, въпреки че беше слънчево. Интересни неща се случват при такива температури... Противно на очакванията, вода продължаваше да капе по водопада. И в момента в който падне върху дрехите замръзва. Въпреки че шишето с вода се държи под пухенката, също така замръзва. Както и термосите, сандвичи, шоколади и въобще всичко. Бутилките с кока-кола обаче си стоят течни.... До момента в който не се отворят (т.е. освободи се налягането). За голяма изненада на всички цялата бутилка кристализира за част от секундата! Но въпреки всичко това, не мога да кажа че ми е било студено дори за част от секундата през целия ден. По-скоро на моменти ми беше прекалено топло. За пореден път - качествената екипировка е изключително важна.
(Ето така се прави :-) )

4 коментара:

deniza каза...

Е, мойе ли за ските само 1 абзац!? То бива, то може любов към катеренето, но все пак!? И какво, как беше? Имаше ли ръкавици? Знаеш ли как да падаш? А РАЛО на 90 градуса наклон можеш ли да правиш?
Спирам :) Другото по icq!

Ivo каза...

Като напредна със ските ще има и повече :-) Добре беше, и знам как да падам, случи ми се няколко пъти на скорост. Естествено имах ръкавици, очила, всичко. Е без каска. На 90 градуса наклон какви неща правя ехееее, от последните снимки се добива идея :-)

Moni каза...

Kazaha, che na Skakavishkiq vodopad sy6to se pravqt takiva neshta ....:))))

Ivo каза...

Дам Скакавица като замръзне е доста добра за такъв род катеренки. Но най-добрите места са в Централен Балкан, има ледени линии по 200-300 метра