21 септември 2006

HDR photography

Невероятната снимка от предишния пост ме научи на нова, или по-скоро подобрена и вече популярна техника, наречена HDR - High Dynamic Range.
На всички е ясно, че камерата не може да хване и възпроизведе напълно и достоверно целия диапазон от много ярко до много тъмно в определени ситуации. Лично на мен не веднъж ми се е случвало да се чудя как да експонирам дадена снимка, така че да се виждат красиви ярки облаци и предмет в сянка. Спасението в такива случаи е HDR. Техниката успява да възпроизведе картина много по-близка до тази, която окото вижда, в сравнение с обикновена снимка.
Работи така - на статив и възможно най-ниско ИСО се заснемат няколко кадъра експонирани с еднаква бленда, но различна скорост. Колкото повече, толкова по-добре, но обикновено 3 до 7 са достатъчни. Целта е с различните експонации да се получат образи както на най-тъмните, така и на най-светлите части от кадъра. Следва малко магия в специален софтуер, или фотошоп CS2. Кадрите се съчетават в един 32-битов HDR файл, който на монитор изглежда доста зле. След тониране и връщане обратно в 8-битовото пространство се получават наистина страхотни резултати!


Снимането в RAW-формат допълнително помага за по-добро качество. Още една причина да го използвам активно! От тук нататък само снимки в RAW. Вече имам подходящ софтуер са сваляне и обработка на такива файлове, така че сбогом jpg. При първа възможност ще се опитам да направя HDR снимка. А пък докато дойде този момент - ето четиво съдържащо повече обяснения по темата.

Няма коментари: